"L´escriptor es aquell a qui escriure li resulta més difícil que a la resta de persones". Thomas Mann.

"La terra de ma terra és pols del meu camí
que a mon dolor s’aferra i mai no fuig de mi." Bernat Artola.



dimecres, 30 de maig del 2012

El PORTAL DE L´AIGUA i el TRAM. Progrés o terrorisme cultural ?


Els castellonencs de l´Edat Mitjana, si pugueren alçar el cap, estarien contents inclús orgullosos de veure com els del segle XXI ignorem i tornem a soterrar les restes del Portal de l´aigua o sent Agostí trobades a l´itinerari marcat per al TRAM, meravellós monstre de la modernitat capaç de fer 220 viatges diaris des de la UJI (modern monestir) al Grau. Així ho afirma el MEDITERRÁNEO dia 25 de maig en desmesurada propaganda al reflexar l´estimació de la Conselleria d´Infraestructures de més de 11.000 usuaris cada dia. Dividiu i veureu. Un miracle.
La campanya es completa anunciant el 28-05 descomptes de consideració per usar-lo. Mentrestant els ciutadans i els veïns es preocupen per la circulació i el comerç de la zona i el senyor alcalde ho té tot controlat, les cates arqueològiques no implicaran retards en les obres.
La historiadora Elena Sánchez ens parla el 29-05 (no eixim del popular Mediterráneo) de la troballa previsible, recull un texte de l´any 1.404 sobre les muralles en llengua vernacla i en la boca xicoteta apunta el seu ampli significat:


El Portal de l´aigua formava part de la muralla de Castelló. Era un oximoron acuífer perquè per ell eixia la major part de l´aigua de pluja que queia en la vila i al mateix temps entraven els carrets d´aiguader, amb cànters que omplien als omplidors (valga la...) de la sèquia propera i després repartien per les cases. Ho podem llegir al texte adjunt del llibre ANTIGÜEDADES de Vicente Traver Tomás (pàgina 178) facsímil de l´editat l´any 1958 :




I podem veure´l al plànol de la vila (part inferior) en 1588 al final del carrer de l´aigua o dels Miquels, actual plaça Cardona Vives contra el c/ Governador.
Fantàstica esta trasa de les afores, portals, carrers e casalisi de la vila de Castello de la plana en lo any 1588 feta per lo arqt· vicent traver segons lo establit en lo libre de values de peyta de la dita vila e añy.




Doncs una vegada conegudes totes estes bobaes soterrem eixes pedres i muntem orgullosos al Tram... quan l´acaben de fer ... i desitgem que no apareguen més pedruscos que obliguen a retardar 4 setmanetes les obres glorioses i faraòniques.

LAUS DEO.

NOVES TROBALLES:



El Mediterraneo calla, campanya TRAM sí, troballes no.



11 comentaris:

  1. Yo no le echaría la culpa al TRAM, es un problema endémico de esta ciudad, desde siempre ruina que encuentran pared de parking, por no hablar del casco viejo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya veremos en qué acaba el TRAM y si nos embuten a 50 ó 60 en cada viaje, ya te digo yo que no.

      Por sierto, un señor de mucha edad y sapiencia me ha dicho esta mañana que "la culpa de la crisis la tenen els crancs... perquè van cap arrere ! vaja, xiquet, així és..." que lo sepas, ja,ja,ja.

      Elimina
    2. En todo caso, poco caso se hace en Castelló de les glorioses troballes històriques. Sin duda molestan.

      Elimina
  2. La de vegades que he pegat un traguet ahí al Portal de l'Aigua, a la sombra de la muralla i veient còrrer l'àigüa de la Sèquia Major... :)
    Per cert: qué és el TRAM? I des de quan la nostra mar Mediterrània (que tu anomenes MEDITERRANEO) s'ocupa de donar notícies???

    I què és aquest aparell on estic teclejant aquestes paraules??

    Ai... qué crec que sense voler he fet un viatge en el temps... o he begut masa vi de la taberna del meu oncle Pascual... o he fumat masa herba... o jo qué sé...

    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Quimet "medieval", per aquest il.lustratiu retard temporal.

      Fes el favor de beure al Portal de l´Aigua un traguet a la meua salut i ja pots veure com sotarrem al segle XXI la història pàtria potser sense remei, ara bé, a la vegada sense cap remordiment.

      Bon pit bon cànem !

      Elimina
  3. Ni portals de l'aigua ni trams ni patapams! Camps de golf, això és el que han de fer (camps no ve de Camps, ni golf de golfos, que ja malpenseu). Han de fer camps de golf, després abandonar-los (estem en crisi) i en eixe moment és quan Atunero fa acte de presència per a pasturar i pasturar i pasturar... muuuuuuu. Jo faig birdie en cada forat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies per l´aclaració necessària, Atunero, això de camps de golf es presta a confusió ! fem un hipérbaton?

      Hui continua la megalomania perenne, s´anuncia un EUROVEGAS ací a la terreta, tu q ets vicioset podries anar a jugarte les divises estalviades, però serà com tot, algo virtual com l´aeroport, ciutat de las lenguas... Xa, hui he estat mirant un llibre de Josety, algo de profit, "Y fuimos albinegros". Algo sí va treballar.

      Ja parlarem de tauromàquia, n hi ha molta cultura ahí... si obviem la tortura que us fan als bous, és clar.

      Jo havia començat parlant de pedres trobades...

      ah! els meus amics de la terra del Hoang-ho continuen mantenint a ratlla i a 0 als poderosos footballistes espanyols ! ese Camacho ! fúria xinesa !

      Elimina
  4. Doncs vam estar el passat diumenge per la zona de Cardona Vives els xiquets i jo per tal d'identificar tan gloriosa troballa, però no vam podem identificar rés interessant.. Tal vegada pensant que les restes debien trobar-se en la confluència amb Governador igual no vam prestar suficient atenció a altres zones del recinte.. En fi, vam tindre que retirar-mos sense la satisfacció de haver constatar eixa part de la nostra Història.. Total, son pedres..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si més no vau acudir a la cridà de les fonts de la historia, la boca de la historia que ens parla mitjançant d´eixes pedres que prompte tornaran a dormir en la foscor altres segles més...

      A tot açò no sé exactament on estan, ja investigaré. Divendres, ruta cultural: restes del Portal de l´Aigua i després visita als voltants del Fadrí i catedral per salvar altre tipus d´història, 90 anys d´història de sentiment que també forma part del nostre poble.

      Està molt bé això d´ensenyar la història als xiquets. Eixa és més important q la dels Borbons, Franco i la República junts, o almenys diferent i per descomptat més antiga.

      Elimina
  5. INFORMACIÓ (de la poca q hi ha) SOBRE LA TROBALLA:

    http://www.arqueologiamedieval.com/noticias/7340/obras-del-tram-apuntan-proximos-hallazgos-de-los-viejos-portales-medievales-%28castellon%29

    ResponElimina
  6. Hui he passat a veure què es veu... ja ho han tapat tot. Ala! a fer la mà ! he preguntat a una guàrdia, ho hem buscat com dues rara avis culturals i hem arribat a la conclusió evident de q s´han donat molta pressa, més de la prevista.

    Visca el progrés doncs i esperem no apareguen més portals xungos que molesten, retarden i obstaculitzen.

    ResponElimina